top of page

HAKKIMIZDA

4 Kuşak Haklar Derneği, sosyal bilimler alanında 2020’den beri çeşitli ortak çalışmaları bulunan bir grup araştırmacı ve akademisyen tarafından insanı ve tüm yaşamı kapsayan haklar alanlarında çalışmalar yapmak ve akademik çalışmaların sonuçlarının kamusal kılınmasını sağlamak amacıyla 7 Mart 2024 tarihinde kurulmuş bir dernektir. Böylece bilimsel bilgi ile toplumsal pratik arasındaki etkileşimi sağlamayı öngören dernek, çalışma konularını seçerken hak ihlaline uğramış, adalete erişimi kısıtlı olan toplumsal gruplara ve onların yaşam alanlarına ilişkin konulara öncelik verir.

 

Derneğin başlıca hedefleri şunlardır:

  • Yerel, ulusal, bölgesel ve global düzlemde bilimsel araştırmalar yapmak ve veri bazlı politikalar geliştirmek,

  • Üretilen politikalar etrafında öncelikli kesimlere yönelik güçlendirici çalışmalar tasarlamak ve yürütmek,

  • Bilimsel araştırmalar sonucunda elde edilen bulguların ve üretilen bilgilerin şeffaf biçimde ilgili kesimlere ulaşmasını sağlamak,

  • Ulusal ve uluslararası STK, akademi, yerel yönetimler başta olmak üzere hak çalışmalarıyla ilgilenen paydaşlarla diyalog ve işbirliği geliştirmek.

TÜZÜĞÜMÜZ

Derneğimizin tüzüğüne buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

NEDEN 4 KUŞAK HAKLAR?

1776 Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi ve 1789 Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi ile hayat bulan İnsan Hakları günümüze kadar gelen tarihleri içerisinde sürekli olarak yeniden sorgulanan, içeriklendirilen, yeni haklara doğru genişleyen ve dönüşen temel ilkeleri ifade eder. Bu ilkeler, sadece bireylere tanınan ya da tanınması gereken temel hak ve özgürlükleri değil, aynı zamanda birarada yaşamın pek çok boyutunu ilgilendirdikleri için hukuki oldukları kadar politik ve toplumsaldırlar. Bu anlamda insan haklarının tarihi bu üç alan arasındaki, hukuk, politika ve toplumsallık (le social??) arasındaki ilişkilenmenin ve kesişimlerin de tarihidir. Yirminci yüzyılın sonlarında (Karel Vasak, 1977) yaygınlaşan, hakları farklı kuşaklar altında ele alan anlayış da aslında bu tarihsel dönüşümlerin izini taşır.      

DEVAMINI OKU

​EKİBİMİZ
Gözde Foto_edited.jpg
Gözde Aytemur

2011 yılından beri Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim elemanıdır. Araştırma alanları çocuk ve genç ceza adaleti, adalet kurumlarının ve adli mesleklerin yönetimsel ve siyasal dönüşümü, medya-hukuk-adalet ilişkileri üzerine odaklanmaktadır. 2022 yılında ENS Paris-Saclay Üniversitesi’nde savunduğu "Türkiye’de Savcılar “Züğürt İmparatorlar” mı? Adaletin Yönetimselleşmesi ve Siyasileşmesi Arasında Kalmış bir Meslek Grubunun Analizi" başlıklı doktora tezi, Fransız üniversitelerinin katılımıyla oluşturulan Galatasaray Üniversitesi Konsorsiyumu tarafından araştırma ödülüne  layık görüldü.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
Julie site foto.png
Julie Alev Dilmaç

Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim elemanıdır. Araştırma konuları arasında ölüm sosyolojisinin yanı sıra toplumsal temsiller de yer alıyor. Bu bağlamda, 2021 yılında, Friedrich Ebert Vakfı için, Kıbrıs'ta yabancılara yönelik nefret söylemleri ile ilgili bir raporun yazılmasına katkıda bulundu (Public discourses of hate speech in Cyprus : Awareness, policies and prevention). 2020'de Fransa'da yayınladığı namus cinayetleriyle ilgili bir kitabın yanı sıra yeni iletişim teknolojileriyle bağlantılı riskler, özellikle gençleri ve kadınları etkileyen siber taciz vakaları üzerine çalışmaları bulunmaktadır.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
Seçil Doğuç Ergin_edited.jpg
Seçil Doğuç Ergin

Seçil Doğuç Ergin, Galatasaray Üniversitesi sosyoloji bölümünde öğretim elemanıdır. Araştırma alanları, kapatılma sosyolojisi, suç ve sapkın davranış sosyolojisi, ayrımcılık gibi konulardır. 2020 yılında İpek merçil ile birlikte kaleme aldığı Dört Duvar Kadına Ne Yapar?  başlıklı kitap Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen 45. Sedat Simavi Övgüye Değer Eser ödülüne layık görüldü.  

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
Senem Örnek Özatalay

Mimar Sinan Üniversitesi Sanat tarihi lisansının ardından EHESS’te sanat ve dil teorileri alanında yüksek lisans yaptı.  2005-2016 yılları arasında medya sektöründe medya yönetmeni, editör ve  halkla ilişkiler koordinatörü olarak çalıştı. 2014-2017 tarihleri arasında  Galatasaray Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında “Türkiye'de Çağdaş Sanat Piyasasının Oluşumu ve Yapısı” başlıklı araştırmada uzman sanat tarihçi olarak görev aldı. 

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
Zeynep foto.jpeg
Zeynep Savaşçın

Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde siyaset felsefesi, hukuk felsefesi ve etik alanlarında dersler veren Zeynep Savaşçın, 2017 yılında ÉHESS -Paris’de “De la publicité kantienne à l’éthicité hégélienne: Raison et vie des normes” (“Kantçı Kamusallıktan Hegelci Etik Yaşama, Normların Hikmeti ve Yaşamı”) başlıklı tezle doktor ünvanını aldı. Rousseau, Axel Honneth, Şeyla Benhabib, Hartmut Rosa ve doktora hocası Marcel Gauchet üzerine araştırmaları ve yayınları vardır. Gauchet'nin çalışmalarından yaptığı derleme kitabı Yurttaşını Arayan Demokrasi 2012 yılında yayınlandı.   

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
cem_resim.jpeg
Cem Özatalay

Cem Özatalay, Galatasaray Üniversitesi sosyoloji bölümünde öğretim üyesidir. Araştırma alanları, toplumsal eşitsizlikler, ayrımcılık, sosyal haklar, neoliberalizm gibi konulardır. 2023 Eylülünden bu yana Avrupa Komisyonu desteğiyle Erasmus+ Jean Monnet Modülü çerçevesinde SOCRETUR - Social Rights as Instruments of Europeanization from below - Crossed Perspective on Europe and Turkey başlıklı projenin koordinatörlüğünü yürütmektedir.  

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
bottom of page